לא כל כאב מחזור הוא "רגיל" – סימנים שלא כדאי להתעלם מהם

המחזור החודשי עלול להיות חוויה לא נעימה. ישנם מקרים שבהם כאבים בפרק הזמן הזה הם אינדיקציה לבעיה משמעותית שחובה לפתור, וכאן בעמוד תמצאו פירוט של סימני האזהרה שממש לא כדאי להתעלם מהם.

דימום ממושך

הסימן הראשון שמעיד כי תיתכן בעיה שחשוב להתייחס אליה הוא משך הווסת. גם כמות הדם שיוצאת מהגוף היא אינדיקציה. בהקשר זה חשוב לציין שנשים רבות מתקשות לזהות חריגות מפני שהן לא מודעות לכמות הדימום ה"רגילה". ההמלצה היא לעקוב אחרי תדירות החלפת התחבושות וגם אחרי מצבן. רישום משך הווסת מסייע גם הוא לזהות את סימן האזהרה. אחד הגורמים האפשריים לדימום כבד הוא שרירן ברחם, ויש דרך לטפל בכך.

כאבים ולחץ

כשיש שרירן ברחם תסמינים נוספים הם תחושת לחץ וכאבים. השרירן, שיכול להימצא במספר מקומות ברחם, מפעיל לחץ על איברים פנימיים וכתוצאה מכך ישנה נוצרת אי נוחות שעלולה להיות מוחשית ולשבש את שגרת היום. בנוסף ייתכנו כאבים באזור האגן או בגב התחתון. כמו כן תיתכן תחושת נפיחות בבטן.

קושי להתפנות

בהתאם למיקום של כל שרירן ברחם תסמינים אחרים יכולים להיות קשורים לצורך הבסיסי להתפנות. אם השרירן לוחץ על שלפוחית השתן או על צינורית השתן, התוצאה תהיה הפרעות במתן השתן – למשל צורך תכוף מדי ללכת לשירותים, חוסר יכולת לרוקן עד הסוף את השלפוחית, ולעיתים גם דליפת שתן. אם השרירן לוחץ על חלקו האחרון של המעי הגס, הרקטום, עלולה להיווצר עצירות.

האם במקרה של שרירן ברחם תסמינים קלים מחייבים אבחון מקצועי?

כן. בכל מקרה שבו יש שרירן ברחם תסמינים יכולים להיות קלים או חמורים. כך למשל הדימום עלול להיות כבד במיוחד, עד כדי סכנת אנמיה, או ממושך יותר מהרגיל אבל לא מאוד מורגש. גם הכאבים עלולים להיות עזים ובאותה מידה להיות נסבלים.

ההמלצה להגיע לרופא מומחה בתחום נובעת מהסיכון לפגיעה בפריון. חשוב להדגיש ששרירנים ברחם הם תופעה שכיחה: בין רבע למחצית הנשים אחרי גיל 30 סובלות מכך. יש 3 סוגי שרירנים נפוצים: סובמקוזולי אשר מתפתח בין רירית הרחם לשריר הרחם ועלול לפלוש אל תוך חלל הרחם; אינטרהמורלי שממוקם בדופן הרחם (ולכן עלול לגרום לעיוות בחלל הרחם); ושרירן סובסרוזלי אשר פורץ מדופן הרחם אל חלל הבטן והאגן. מיקום השרירן משפיע על התסמינים, אבל כולם עלולים לפגוע באיכות החיים ולכן כדאי לטפל בהם.

איך מטפלים בבעיה?

כאבי מחזור שמלווים בתופעות נוספות – דימום מוגבר, וסת ארוכה, תחושת לחץ בבטן, קושי להתפנות – מחייבים כאמור אבחון על-מנת לאשר או לשלול קיום שרירן ברחם. ניתן לטפל בשרירנים, ולהפחית את הסיכון לפגיעה במערכת הרבייה ובפריון. ישנם טיפולים תרופתיים, עוד אופציה היא ניתוח והדרך המתקדמת ביותר היא צנתור. בדרך זו חוסמים את אספקת הדם לשרירנים כך שהם מתנוונים באופן טבעי.